ActCAD - Mühendislik ve Mimarlık Çizim Programları

 

Mühendislik ve Mimarlık Çizim Programları - ActCAD

Çizim programlarını incelemeden önce yıllar içerisindeki gelişiminden ve geçmiş zamanlarda bu çizimlerin nasıl yapıldığından bahsetmek istiyorum. Çizim programları kullanılmadan önce, şu an olduğu gibi CV’lerimizde hangi program bilgisine sahip olduğumuz, çizim programlarını ne kadar detaylı kullandığımız sorulmuyordu. Muhtemelen bir iş başvurusunda bulunduğunuzda karşılaşacağımız soru: “Kalem ve cetveli ne kadar iyi kullanıyorsun?” olacaktı.

20. yüzyılda mühendisler, mimarlar ve tasarımcılar kalemlerini ve çizim gereçlerini kullanarak kağıt üzerinde her şeyi çizerlerdi. Tabi böyle bir çalışma ciddi emek gerektirmekte ve çok zaman almaktaydı. Teknik çizim programları olmadan önceki yapılan çizimlerin en büyük dezavantajı, kağıt üzerine yapılan çizimleri değiştiremezsiniz. Eğer tasarım revize olmuşsa, tekrardan eskizleri çizmeye başla! Günümüzde hiç farkında olmadan kullandığımız “undo” ve “erase” komutlarının ne kadar hayat kurtaran araçlar olduğunu geçmişe ufak bir yolculuk yaparak görmüş olduk.

Çizim programlarının ortaya çıkışı ve gelişimi, teknik çizim alanında elle çizimin zorluğu ve tasarım sürecinin uzun olmasına karşın bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu gelişimle birlikte birçoğumuzun telaffuz ettiği CAD sözcüğü kullanılmaya başlandı. Peki,

CAD NEDİR?

CAD terimi İngilizce Computer Aided Design yani Bilgisayar Destekli Tasarım kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. CAD, bir mimari veya teknik projenin planlarının, detaylarının, ölçülerinin, toleranslarının ve boyutlarının hatasız bir şekilde kağıt düzlemine aktarılabileceği ve söz konusu proje için tasarım sürecinin ciddi bir şekilde kısaltılabileceği bir platformdur.

CAD Programları Hangi Alanlarda Kullanılır?

CAD programları dediğimizde;

 •  ActCAD

 •  AutoCAD

 •  SolidWorks

 •  Inventor

 •  Sketchup

 gibi 2D ve 3D çizim yapabileceğiniz birçok program mevcuttur.

 

Bu programlar sayesinde;

  ♦  2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimler ile detaylı mühendislik tasarımları

  ♦  Endüstriyel tasarım alanında ürünlerin detaylı çizim çalışmaları

  ♦  Mimari alanda projelerin vaziyet planları, kat planları, kesitleri, cephe görünüşleri

  ♦  Makine sektöründe, ürünlerin teknik çizimleri, şablonları, montaj detayları ve analizleri

  ♦  Elektrik ve elektronik alanında, elektrik projeleri ve akım yolu şemaları

  ♦  Mobilya sektöründe, ürünlerin teknik çizimleri ve görselleştirmeleri

yapılabilmektedir. 

CAD programı almadan önce, nelere dikkat etmeliyiz?

Dikkat edilmesi gereken faktörleri birlikte inceleyelim.

 1. Fiyatı nedir?

Piyasada, ücretsiz ve binlerce dolar arasında değişen birçok CAD programı bulmanız mümkündür. Peki bu geniş fiyat yelpazesinde hangi kriterleri dikkate alarak bir değerlendirmede bulunmalıyız? Hepimizde ortak bir yargı mevcuttur. “Pahalı ürün her zaman iyidir.” Bu pencereden baktığımızda bir yazılımın etiket fiyatı ne kadar yüksekse o kadar işlevseldir. Evet… Peki sizce bu pencereden mi bakmalıyız? Binlerce dolar para ödeyerek hatta bazı programların abonelik sistemi olmasından dolayı bu paraları yıllık bazda tekrar tekrar ödeyerek en işlevsel programları mı seçmeliyiz? Hayır… Bu noktada ihtiyaçlarımızı net bir şekilde belirlememiz gerekmektedir. İhtiyaçlarınız dışında yüzlerce fonksiyon barındıran bir CAD programı sizin için optimum bir çözüm değildir. Birçok şirket ve kullanıcı; daha ucuz veya orta sınıf yazılım paketlerinin kullanacakları tüm özelliklere ve fonksiyonlara sahip olduğunu fark etmektedir. Bu yüzden kullanmayacağız yüzlerce fonksiyona sahip olmak gereksiz yere yapılmış bir masraftır.

2. İhtiyaçlarınız nelerdir?

Fiyat değerlendirmesinde bulunurken ihtiyaçlarımızın bize yol gösterici bir kriter olduğundan bahsetmiştik. Peki ihtiyaçlarımızı belirlerken kendimize ne sormalıyız?

  •  Tasarım seviyeniz nedir?

  •  İleri mühendislik tasarımları mı yapıyorsunuz yoksa fikirlerinizi basitçe görselleştiriyor musunuz?

  •  3D çizimler yapıyor musunuz?

  •  Foto-gerçekçi görüntü oluşturmaya ihtiyacınız var mı?

  •  CAD programını sadece görüntüleme yapmak için mi kullanacaksınız?

Yukarıda bulunan sorular sadece birkaç örnek. İhtiyaçlarınıza göre bu soruları çeşitlendirebilirsiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı tek bir program üzerinden gidermek zorunda değilsiniz. Gereksinimlerinizi sınıflandırarak farklı yazılımlar üzerinden de optimum bir çözüme ulaşabilirsiniz.

 

3. Kullanım kolaylığı açısından program ne seviyededir?

Çoğu CAD programı kullanıcılar açısından zor olabilir, ancak bazı programlar kullanıcı dostu bir ara yüze sahiptir. Bir başka açıdan alternatif CAD programı da tercih edecek olabilirsiniz. Kullanım alışkanlıklarınızı devam ettirebilmeniz için tercih edeceğiniz programın, sahip olduğunuz mevcut CAD programı ile benzer bir ara yüze ve komutlara sahip olması son derece önemlidir. Çoğu CAD yazılım firması programların deneme sürümlerini sunmaktadır. Deneme sürümlerini kullanarak bu soruya kolayca cevap bulabilirsiniz.

 

4. Diğer CAD programları ile dosya uyumluluğu ne seviyededir?

Dosya uyumluluğu, CAD kullanıcıları için işbirliği ve iletişimde önemli bir kriterdir. Şirket içerinde bir proje üzerinde birden fazla program kullanılması gerekebilmektedir. Bu durumda verimli bir çalışma sürecinin oluşturulabilmesi için tercih edeceğiniz program, farklı dosya formatlarını desteklemelidir. Diğer dosya formatlarını içe aktarıp aktarmayacağını ve dışa aktardığınız formatların diğer programlar tarafından kolayca açılıp açılmadığını kontrol edin!

 

5. Performans açısından ne sunmaktadır?

Bir programın performansı tercih kriterlerinizde en önemli başlıklardan birisi olmalıdır. Kullanacağınız CAD programının performansı direkt olarak projenizdeki süreyi etkileyen bir etkendir. Yüksek boyutlu çizimlerin açılması, bu çizimlerin üzerinde çalışılması ve kaydedilmesi, piyasada bulunan her çizim programı ile mümkün değildir. Örneğin, içerisinde binlerce fonksiyonu barındıran bir CAD programını tercih ettiğinizde sizi performans açısından hüsrana uğratabilir. Hızlı bir şekilde çalışamadıktan sonra maalesef programın ne kadar fonksiyonel olduğunun bir önemi kalmamaktadır. Bu sebeple CAD programlarını performans açısından değerlendirmeyi unutmayın!